mandag den 13. oktober 2014

Hvornår har du sidst fået tjekket din sadel?

Jeg kommer ud til utrolig mange heste som er begyndt at have problemer pga. sadlen.
Det kan være, at den er begyndt at halte på forbenene, bide sig fast på tøjlen i den ene side, den træder ikke ordentlig igennem med et bagben/bagbenene eller har fået adfærdsændring i den negative retning.

Mange gange har ejerne allerede tjekket hesten igennem på alle andre punkter, men står fortvivlet og kan ikke finde ud af hvorfor hesten er halt på det ene forben, eller er begyndt at være modvillig i ridningen. Men de har ikke skænket sadlen en tanke... -For hvorfor skulle en sadel kunne gøre hesten halt?



Hele hestens muskulatur hænger sammen i en stor kæde, så er der et sted at kæden ikke kan arbejde ordentlig påvirker det andre dele i kæden.
-Eksempelvis så har hesten en stor muskel, kaldet trapezius, som ligger i en trekant hen over hele skulderen og bruges til at flytte skulderen (og benet!) frem og tilbage.  Muskelen starter faktisk midt på ryggen og ligger derfor under sadlen, og går frem og slutter midt på halsen. Hvis sadlen trykker trapezius, forhindrer den muskelen i at flytte skulderen frem og tilbage, hvilket kan give halthed i forbenet, eller give spændinger i halsen så hesten får svært ved at runde sig frem og ned, og til den pågældende side.

Jeg vil kort skitsere her nogle af de cases jeg har set, hvor ganske alm. heste havde sadler der ikke passede og viste forskellige symptomer. Det skal lige siges at alle hestene normalt er passet efter alle regler.

Case 1: 
Jeg var for noget tid siden ude at besøge en pony, som døjede med stivhed i halsen og pludselige udslag hvor den slog hovedet i vejret. Den havde også problemer med galoppen. Den havde også mærker efter underlaget bagpå. Noget der startede da den blev klippet, men de var ikke vokset ud igen i løbet af sommeren.
De havde fået en sadel med til ponyen, da de købte den for ca. et år siden, og der var den tilpasset ponyen. Men ponyen havde tabt sig, blevet mere fit og sat flere muskler, da den var sat i skarp dressurtræning.
Ved nærmere undersøgelse viste det sig at ponyen havde ret ondt i ryggen, da sadlen var for bred.

Når sadlen er for bred vil indersiden af puderne klemme på siden af rygsøjlen. Sadlen klemte derfor trapezius som hindrede skulderaktionen og gav spændinger i halsen, hvilket fik ponyen til at slå fra. Det var også sadlens dårlige pasform som gjorde at ponyen ingen hår havde ved underlagets bagerste kant.

Case 2 :
På en unghest opdager jeg, at den er begyndt at få små fordybninger i ryggen, hvor den bagerste del af sadlen plejer at ligge, hvilke er tydelige tegn på at sadlen falder i bagvægt. Fordybningen i venstre side er lidt dybere end den højre, hvilket fortæller mig at rytteren falder til venstre. Sandt nok, selvom rytteren føler hun sidder lige falder hun til venstre i hoften. Når der begynder at være fordybninger i sadellejet er det meget alvorligt, da det er resultatet af at sadlen har trykket så meget at muskelen har taget skade og er død i det område.
Rytteren får rette sin opstilling op og får en sadelmager ud som fikser sadlen. NU skulle man tro at alt var perfekt. Men selvom den bliver langsom trænet op i ryggen, sætter den ikke bagbenene ind under sig helt så meget som den burde. Efter besøg af en anden sadelmager viser det sig at sadlen er for lang, og derfor hindrer bevægelsen i lænden og hoften.

Case 3:
På en hest jeg masserer regelmæssigt, og som aldrig har vist tegn på ømhed eller utilpashed i sadellejet fandt vi også en sadel som ikke passede ordentligt. Det var bare som om at der bare er et eller andet som gjorde at den ikke er helt tilpas. Den var altid spændt i venstre hals, og den begyndte at kvapse med munden under ridning. Den kan gå helt fantastisk og pludselig løber den fremad. Den er blevet tjekket af diverse eksperter og fået ordnet tænder, taget røntgen og diverse smertetest. Og ingen har kunnet finde problemet. Som et regelmæssigt tjek får ejeren tjekket sadlen, og om minsandten ikke om problemet lå her. Sadlen trykkede hesten på et spidsbelastningspunkt i venstre side, som fik den til at reagere med små utilpasheds symptomer. Efter at den har fået lavet sadlen, gik der et stykke tid, hvor den skulle lære at sadlen ikke gjorde ondt længere, men nu begynder den at arbejde igennem hele kroppen. Den er endda begyndt at kunne nogle smidighedsøvelser som den aldrig har kunnet før.

Som i kan læse her ovenfor, så kan en dårlig sadel give mange forskellige symptomer hos hesten, også symptomer som man mange gange ikke vil forbinde med sadlen.

Så gør det til en vane at få tjekket sadlen en gang hver 6 mdr. Hellere en gang for meget end en gang for lidt. Hesten forandrer sig konstant i sadellejet efter foderstand, træning, årstider.

Sadlen er vores vigtigste redskab når vi rider, derfor bør vi også have mest fokus på den! 
-og så er det langt billigere at få sadlen tilpasset et par gange om året, end at skulle rette en hest med sadelskader op.




Ingen kommentarer:

Send en kommentar